Youtube
Neuro Bats | rozhovor
17.11.2023 23:01 Samuel
Obrázek

(rozhovor)

Neuro Bats je nová kapela z Prahy, ve které se sešli členové Lvmen, Kevorkian, Eastern Star, Odd Boys, Stenmark, No Reason, The Unholy Preachers (možná jsem na nějakou zapoměl). Venku mají čerstvé pěti skladbové debutní EP pojmenované Noble Roses In The Midst Of Weeds, které nahrával Ondřej Ježek v pražském studiu Jámor. CD si kluci vydali vlastním nákladem a jeho "křest" proběhne 02.12.2023 v Praze, Potrvá. Pokud Tě baví hardcore, punk, rock´n´roll, stoner i rock. V muzice Neuro Bats najdeš od každého kousek. Krátký rozhovor vznikl po emailu začátkem listopadu 2023.

Otázky: Samuel, odpovědi: Jirka Dražan. jirkadraza76@gmail.com.

Neuro Bats je nová kapela z Prahy, jak Vás představíš?
Kapelu Neuro Bats jsme založili s klukama, se kterejma se známe fakt už hodně dlouho. A jako starý kámoši, který se potkávali třeba v Kevorkian, Eastern Star nebo Unholy Preachers, jsme měli nutkání udělat něco společně. Spojuje nás kromě kamarádství a záliba v podobný muzice (hardcorepunk, stoner a rock), ze který vlastně Neuro Bats vycházejí.

Co pro Vás bylo impulsem dát dohromady kapelu?
Tak hlavně hrát s lidma se kterýma se už známe a máme jak podobnej hudební vkus, tak myslím i celkem obdobnej pohled na věci kolem nás. Začali jsme třech: David Holý - zpěv, Robert Robovski na kytaru a já (Jirka Dražan) na bicí. Zanedlouho jsme přibrali ještě Jakuba Kořínka z Rocket Engines na basu. Prostě klasika. Aktuálně hrajeme zhruba od ledna 2023, takže necelej rok.

Šlape Vám to! Jak dlouho vznikalo Vaše Ep "Noble Roses In The Midst Of Weeds"? Pověz o nahrávce něco víc…
EP obsahuje celkem 4 songy. Nahrávali jsme u Ondřeje Ježka v Jámor studiu, kde už jsem párkrát předtím nahrával a vždycky naprostá spokojenost. Ondřej funguje i jako producent a má moji, teď už naši, stoprocentní důvěru. Takovej ten typ zvukaře, kterýmu nemusíš říkat, jak by to mělo znít:). Nahrávání trvalo celkem 2 dny, pak jestě nějaké doděláváni a bylo to. Nahrávka je k  poslechu třeba na youtube nebo bandcampu. Zanedlouho bude i na spotify. Jako nosič jsme zvolili CD, který jsme si do jistý míry dělali sami (obal, apod.).

Máte za sebou nějakou historii, určitě i spoustu vzpomínek na "staré časy". Kde je Vaše místo? Máte nějaké očekávání od nahrávky, kapely?
Vzpomínky jsou určitě, zvláště pak na naše začátky s Kevorkian (já a Robert), No Reason, Stenmark (David). Vypíchnul bych i Robertovo hostování v reunionu Kritické Situace. A co se týče očekávání, tak už moc věcí zase tolik neřešíme. Muzika nás baví furt, to asi nepřestane:). Uvidíme, co přinese budoucnost. Zatím hrajeme opravdu jen chvilku (cca 3/4 roku). CD jsme zvolili trochu z nedočkavosti (výroba je celkem rychlá) a snad i z finančních důvodů, CD je určitě levnější záležitost. Vinyl by byl fajn, ale čekací doba apod., nás trochu odradila. Chtěli jsme prostě mít něco brzo v ruce.

Chápu! Kapely ve kterých jste hráli znám a měl jsem je rád. Čas letí a rád bych se zeptal, srovnáváte aktuální hardcore punk, s jeho podobou v době Vašeho mládí?
No, takhle jsme nad tím nikdy asi nepřemejšleli. Vzhledem k tomu, že jsme z toho úplně nikdy nevypadli a vždy jsme pohybovali ve scéně. Od hardcore, přes punk apod. a zase zpět. Furt je to pro nás jedna scéna. Lidi odcházej, nový zase přibejvaj. Ale základ je asi furt stejnej. Snad jediný, co mi trošku přijde jiný je to, že na rozdíl od dřívějška, kde se tolik asi neřešil styl a žánr (lidi myslím chodili vesměs na tvrdší i měkkčí muziku zároveň), tak dnes je scéna možná víc rozdělená do určitejch skupinek. Ale zas nechci znít jako ten, co říká, "jó to za nás ..." Každá doba má to svoje. Dnes jsou zase větší možnosti a je tu spoustu skvělejch kapel.

Kde je podle Tebe Vaše místo, kde se cítíte nejlépe?
Vidíš o tom občas přemejšlíme, jakej konkrétně styl hrajeme. Napadá nás něco někde na pomezí hardcore punku, stoneru, rocku... Ale to je možná dobře, aspoň se tolik nevymezujeme.

Psal jsi, že jste hlavně kamarádi, to je myslím super základ. Položím Ti moji oblíbenou otázku, jste více "pankáči" nebo muzikanti?
Haha... tak to nevím. Kamarádi jsme určitě:) Vždyť se známe sakra dlouho. A pankači? Otázkou je, jak definuješ punk. Pro mě to je třeba odkaz na konec 90' let, když jsme začínali, jako v podstatě hodně mladý kluci. Prostě nebejt v nějakým houfu, nezalíbit se všem a za každou cenu. Zároveň dělat si to, co chceš, co Tě baví, a nechovat se při tom jako úplnej kretén. Muzikanti svým způsobem asi budeme. Ale naštěstí od nás nikdo neočekává nějaký překotný umění. Snad:)

Jaký jsou Tvoje zásadní české nahrávky?
Myslíš moje osobní, kde jsem hrál, nebo nahrávky, co mám rád v český scéně?

Tak i tak...
No, začínal jsem v Lvmen, Kevorkian, přes Eastern Star, Odd Boys a teď máme Neuro Bats. A na česky scéně toho je opravdu hodně. Nějaký kapely už nehrajou a nerad bych někoho opomenul. Ale jen za sebe ze současnejch kapel vypíchnu třeba Antisocial Skills, Slut, Arrogant Twins, Morkhimmel, Vole, Gangnails, Vanessa, Acid Row, Dukla, Kakktus... stejně jsem toho teď mraky zapomněl:) Fakt je toho dost a nejsem moc stylově vyhraněnej. Kluci mají taky určitě v záloze hodně kapel, na kterých se shodneme. 

A jak vlastně vznikl Vaší název?
Původně jsme měli jinej název, na kterým jsme se ale nebyli schopný všichni dohodnout. Neuro Bats je spojení neuroticismu a netopýrů, protože zkoušíme na Strahově, kde jsou ty obrovský betonový sloupy a ochozy. Občas tam v noci uvidíš odpočívajícího netopíra. Všechno je tam takový temnější, sychravý, snad i trochu jako naše hudba. Ale hlavně to myslím dobře zní. Dobrý vysvětlení, ne?

Jak vzniká Vaše muzika a texty? O čem jsou, co očekávat?
Muziku skládá většinou kytarista Robert a dohromady to následně dolaďujeme společně. David si k tomu pak udělá text. A jak říká sám David, naše texty nejsou nějak tématicky vyhraněný, tedy ne, že bychom se snažili předem se zaměřovat na nějaké téma. Některý jsou víc vážný, některý myšlený s hodně velkou nadsázkou. "Loss of Sanity" je třeba o manipulaci, o tom, jak se někteří politici snaží získat moc pomocí vyvolávání, a živení, strachu. Ale taky o tom, že v dnešní době, kdy je šíření lží mnohem snadnější, může být všechno naopak, kdy lidi, který se zaklínají mírem, ve skutečnosti fandí agresorovi a podobně. Je to skladba věnovaná všem těm chcimírům. "Hellbent Forever" je zase hodně sebeironická věc o krizi středního věku a neschopnosti dospět, nést odpovědnost. "More Even More" je o s/m vztahu, kdy ale není úplně jasný, kdo je ve skutečnosti ten dominantní. Prostě takový vohraný rock´n´rollový klišé.

Máte venku EP, plánujete hrát i koncerty? Jak je Vás náročný pozvat na koncert?
Myslím si, že to tak náročný  nebude. Ikdyž máme nějaký zkušenosti z dřívějška, jak společně, tak i v jinejch uskupeních, tak jsme prostě nová kapela. Takže náklady nebudem mít tak vysoký, jako zajetý a známější bandy. Je to vždy na nějaké rozumné domluvě. Berem to především, ale jako zábavu a příležitost, se podívat zase na starý dobrý místa nebo objevovat nějaký nový.

Co pro Tebe / Vás znamená  slovo "scéna"? Potřebuješ cítit i nějaký mimohudební přesah?
Řekl bych, spíš znamenala. Dnes už žádná scéna neexistuje ve smyslu, kdy lidi chodili hromadně na cokoliv, nehledě na žánr / nehledě kam, jen aby mohli bejt spolu a součásti "scény". Vnímám to jako víc rozdrobený. Skupiny lidi, který se pohybujou třeba kolem Underdogs a třeba kolem Mighty Sound atd., se vzájemně (až na vyjimky) moc nepropojujou. Ale jako pozitivní zase vydím, že je víc na vyběr, víc možností.

Zaujalo mě, jak píšeš, že máte text o krizi středního věku. Je to osobní? Kdy je podle Tebe hc/punk starej?
Tak Davidovi texty jsou každopádně osobní. Záleží na tom, jak si určitý věci připustíš a jak se hlavně snažit, se s nima vyrovnávat. Punks Not Dead:)

Jak je pro Vás důležitá grafika nahrávky?
Určitě. V naší kapele jsem se toho ujal já a snažím se, si na tom dávat záležet. Jak na obalech, tak na "merchy", ale i co postujeme na "sítě". Kluci se s tím ztotožňujou a to je pro mě důležitý. Třeba videoklip, kterej jsme teď vypustili do světa, tak tam sem měl nějakou představu a jsem rád, že to i díky kamarádům, který nám s tím pomohli, dopadlo nad naše očekávání. Vizualizace je nedílnou součástí kapely. Aspoň, tak to mám já.

Co podle Tebe aktuálně odlišuje hardcore punkovou kapelu od rockové? Zabýváš se tím ještě nějak?
Je to věc pocitu a hlavně vkusu každýho. Asi nejde jen o hudební žánr, jako spíš o přístup. Znám spoustu ,,rockovejch" kapel, který na mně působí líp, než mnohdy punk/core bandy. Ale to platí i naopak. Takže, nezabývám se tím. Jde mi hlavně o celkovej dojem. 

Plánujete vydat demo i na vinylu? Je pro Vás tenhle formát důležitý?
Zase budu mluvit za sebe. Vinyl mám rád jako nosič, protože má svoje kouzlo. Ale jak sem říkal, zvolili jsme teď z praktického důvodu cédéčko. Děláme si vše sami a takhle nám aktuálně přišlo prostě nejjednodušší a nejrychlejší.

Máte nějakou pomyslnou metu, kam by jste se chtěli s kapelou dostat? Třeba jako deska na Relapse nebo tak:)
Tak takhle v současný době vůbec nepřemýšlíme:) Hrajeme fakt chvíli a užíváme si teď jenom to, co se nám za takovou chvíli všechno podařilo.

Někdo může nostalgicky vzpomínat na "zlatý" devadesátky, jak jsi na tom ty?
Hele, řeknu to naplno. Moc rád vzpomínám na devadesátky po všech směrech. A když se zaměřím jen na muziku, tak bylo skvělý, že sem po pádu železný opony začaly jezdit zahraniční kapely, po kterých byl neustále hlad. To nadšení a euforie ze všeho jakoby nebralo konce. Ale tím si nechci stěžovat na dnešek. Dnes jsou zase jiný možnosti. Jako kapela nemáš většinou problém sehnat jakýkoliv aparát atd. Kapel jezdí taky furt dost, ale asi s tou návštěvností, to nebude už tak horký.

Kdyby jsi měl jmenovat 3 zásadní česká alba z devadesátek, jaky by jsi uvedl?
Sunshine - Velvet suicide
Stenmark - s/t
a samozřejmě Kevorkian / Albion - split

Kolik koncertů již máte za sebou a jaký jsou Vaš další plány?
Máme za sebou jeden koncert:) Jak říkám, začínáme...

Nedávno jsem si pustil Leatherface LP z roku 89. Pokud by ji ho poslechl nějaký politik, snad by se z textů mohl poučit i dnes. Mám dojem, že se vlastně nic moc nezměnilo (a vlastně se změnilo skoro všechno). Je Ti sympatické, když se nějaký punk dá na politiku?
Těžká otázka, pokud v politice nezblbne a prosazuje, to o čem je přesvědčenej, že je ok, tak budiž. Ale jestli to není většinou jen krásná fikce. Fakt nevím! Zase ale zpěvák australských Midnight Oil, byl dokonce ministrem a pokud vím, tak udělal dost záslužnýho.

Jirko, díky za pokec a těším se, jak Vás třeba někde uvidím naživo. Máš prostor na cokoliv, co Tě napadne...
Taky díky! Ať se nahrávka líbí a někdy na viděnou na našem koncertě. Třeba na křestu našeho EP...


neurobats.bandcamp.com 

Video klip k písničce Haze Over The Bayou je k vidění zde.

Obrázky

   
Neuro Bats
Neuro Bats
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds

 

Video


Neuro Bats - Haze Over The Bayou

Rozhovory Reakce (2) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Břeclav Více informací ...
Hella punx uvádí!
Hella punx uvádí! 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Hella - Újezd u Cerhovic Více informací ...
emo - hardcore - crust
emo - hardcore - crust 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 23:55 )
Mělník - Stará Mydlárna Více informací ...
Turbojugend Prague Spring Vol 8 - THE STUBS (pl), NEURO BATS (cz), FRANKIE KNUTH (cz)
Turbojugend Prague Spring Vol 8 - THE STUBS (pl), NEURO BATS (cz), FRANKIE KNUTH (cz) 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
Sunday punkrock show - Neat Mentals (DE) / Mamba Bites (CH) / Concrete Lipstick (DE) / Instant Irony (CZ)
Sunday punkrock show - Neat Mentals (DE) / Mamba Bites (CH) / Concrete Lipstick (DE) / Instant Irony (CZ) 28.04.2024 - 28.04.2024 ( 17:00 - 22:00 )
Praha café Na půl cesty Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (336)
Garlands – Ztracená místa (257)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (183)
Bratislavské Dievčatá - s/t (180)
V.O.H. - Cesta bez konce (166)
Hippie Chippies - Double Trouble (165)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (154)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Yarostan - II
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
Fuck On The Beach / Skiplife - split 7
V.O.H. - Cesta bez konce
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.